Μαθαίνουμε... να κόβουμε με ψαλίδι {part 1}

by - Δευτέρα, Μαρτίου 02, 2015

in English soon

Το να μπορείς να κόβεις με ψαλίδι είναι μια δεξιότητα που μπορεί να φαίνεται απλή και όχι ιδιαίτερα σημαντική... Όμως στην πραγματικότητα παίζει μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας του παιδιού.. Δηλαδή στην ανάπτυξη των λεπτών κινήσεων του χεριού και των δαχτύλων που χρειάζονται τα παιδιά για να μάθουν να κρατάνε μολύβι και να γράφουν (και όχι μόνο) 
Υπάρχουν πάρα πολλές δραστηριότητες που βοηθούν αυτό το σκοπό.. Σας είχα δείξει κι εγώ μερικές εδώ και εδώ.
Μαζί με το Νικόλα δοκιμάσαμε χτες τα ψαλίδια..



Είχα δοκιμάσει και μετά το καλοκαίρι κάποια στιγμή αλλά είδα οτι ενώ του άρεσε η δοκιμή.. και το ψαλίδι του (το είχε διαλέξει και μόνος του).. δεν τα κατάφερνε όπως ήθελε..και νευρίαζε.. Και μετά σταματούσε.. Πριν μερικές μέρες όμως το θυμήθηκε και μου το ξανά ανέφερε... Οπότε ευκαιρία για δοκιμή Νο2. 
Εννοείται οτι αυτή η δραστηριότητα είναι για μεγαλύτερα παιδάκια και πάντα με επίβλεψη της μαμάς (ή κάποιου μεγάλου). Τα ψαλίδια πρέπει να έχουν στρογγυλεμένη μύτη ή να είναι παιδικά με προστατευτικό.. 
 
Ετοίμασα ένα δίσκο με ψαλίδια και μερικά πράγματα που θα μπορούσε να κόψει...

Ήθελα να δοκιμάσει διάφορα υλικά.. με διαφορετικές υφές και βαθμό δυσκολίας.. Για ποικιλία..
Δεν πρόλαβα ούτε να ακουμπήσω το δίσκο στο τραπεζάκι του.. Όρμησε.. διάλεξε το ψαλίδι του και άρχισε να κόβει..
Το θέμα δεν είναι όμως απλά να πάρει το ψαλίδι και να κόβει όπως να 'ναι... Πρέπει να το κρατάει και σωστά.. Δηλαδή με τον αντίχειρα προς τα πάνω.. Γι' αυτό ζωγράφισα στο δάχτυλο του μια φατσούλα για να προσέχει και να θυμάται οτι πρέπει να είναι από πάνω όταν κόβει.. Μπορούμε επίσης να κολλήσουμε και αυτοκολλητάκι!...
Επίσης βασικό.. να κρατάει το άλλο χέρι μακρυά από το ψαλίδι..
 

Η πλαστελίνη είναι από τα αγαπημένα του.. Κόβεται πάρα πολύ εύκολα.. Χραπ... χραπ... και χωρίς μεγάλη προσπάθεια και χωρίς αντίσταση.. γεμίζεις με μικρά κομματάκια... Και το βασικότερο;;; Ξαναπλάθεται και ξαναρχίζεις από την αρχή!! Ατελείωτο!!! 


Το δεύτερο καλύτερο ήταν τα καλαμάκια.. Τρελαίνεται να τα κόβει.. Χρειάζεται καλό ψαλίδι που κόβει καλά γιατί κόβονται λίγο πιο δύσκολα..


  
Εννοείται ότι δεν τα πετάμε αλλά μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε κατασκευές ή άλλα παιχνίδια (ανάρτηση εντός εβδομάδος) όπως αυτή..


Το χαρτί και το λεπτό χαρτόνι κόβονταν αρκετά εύκολα..


Στην αρχή δοκίμασε να κάνει ψαλιδιές στο φύλλο και μετά άρχισε να κόβει κομμάτια..



Για το τέλος κρατήσαμε τα αφρώδη φύλλα.. Νόμιζε ότι θα κόβονταν πιο δύσκολα και τα άφησε τελευταία. Του έκανε εντύπωση ότι τα έκοβε εξίσου εύκολα.. Πρώτα ψαλιδιές και μετά σε ακανόνιστα κομματάκια... 
 

Παίξαμε και κόψαμε πάρα πολύ ώρα... Μέχρι που κουράστηκε το χέρι του και σταμάτησε μόνος του... 
Έμεινε ένας δίσκος έτσι... κι ένας Νικόλας ενθουσιασμένος... Όχι άσχημα για βαρετό απόγευμα Κυριακής...


Στο ίντερνετ υπάρχουν πολλές σελίδες για εξάσκηση με ψαλίδι για όλες τις ηλικίες.. όπως αυτές εδώ.. 

Ελπίζω να σας άρεσε... Εμάς πολύ!!!
Καλή εβδομάδα !!! 



 

You May Also Like

39 σχόλια

  1. Πολυ όμορφη ιδέα! Ξέρεις καθέ παιδι έχει τις δίκες του δεξιότητες και χρειαζεται το χρονο του! Εμείς το κάναμε παλιότερα αυτό και της άρεσε πολυ να κόβει, την δυσκολευουν ακόμα και τωρα τα κυκλικά σχεδια αλλά με την τριβή βελτιωνεται! Καλό μηνά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστω Σωτηρια μου!! Εννοειται πως με την εξάσκηση μαθαίνουν ακομα καλυτερα!! καλο μηνα!!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα Ελπίδα μου! Κάτι (φαινομενικά) απλό το μετουσίωσες σε δημιουργική απασχόληση για τα πιτσιρίκια. Ε, είσαι φοβερή! Πάει και τελείωσε!
    Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Ελπίδα! Καλή εβδομάδα και καλό μήνα! Ξεκίνησες με μια πολύ ωραία δραστηριότητα και πολύ σημαντική για τα παιδάκια μας. Να κρατάνε το ψαλίδι και να κόβουν. Μου άρεσε πολύ το τρικ με τη φατσούλα. Η δική μου τρελαίνεται να κόβει, και γενικά τα πάει πολύ καλά με δραστηριότητες λεπτής κινητικότητας. Νομίζω πως τελικά είναι να το έχει κάθε παιδί... όχι βέβαια ότι δεν βελτιώνεται και δεν εξασκείται... Δεν είχα δοκιμάσει να τις δώσω πολλά υλικά μαζί για να αντιληφθεί την ευκολία/δυσκολία με τα διαφορετικά υλικά. Θα το κάνω! Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερα Νικη μου!! Δοκιμασε και με τα διαφορετικα υλικα!! Θα της αρεσει πολυ!! καλο μηνα!!

      Διαγραφή
  4. Πραγματικά τρελαινονται να κόβουν με το ψαλίδι. Μπορει να ασχολουνται πολύ ώρα. Μονο που μου γεμιζουν τον τόπο χαρτάκια ή πλαστελίνες. Θα βάλω και εγώ δίσκο την επόμενη φορά. Καλό μήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ναι ναι!! ο δισκος ειναι σωτηριος!! αλλιως θα μαζευαμε τα κομματακια σε ολο το σαλονι!! καλο μηνα!!

      Διαγραφή
  5. Ελπίδα μου έχεις δίκιο είναι πολύ σημαντική η δεξιότητα αυτή!! Η Πηνελόπη την εξασκεί κυρίως στο σχολείο!! Πέρασε βέβαια μία φάση που ήθελε μόνο να κόβει χαρτάκια !! Ωραία εποχή για το σαλόνι μας!! Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ναι στο Νικολα αρεσε πολυ!! Αλλα ευτυχως δεν γεμισε το σαλονι...χεχεχε... φιλια πολλα Αθηνα μου!!

      Διαγραφή
  6. Ελπιδα μου ακρως χρησιμη η αναρτηση σου για μενα καθως το θεμα του ψαλιδιου "δεν το χουμε" ακομα και με αγχωνει αρκετα,γενικα στη λεπτη κινητικοτητα ειμαστε λιγακι πισω,θα ακολουθησω ολες τις συμβουλες σου ,μου αρεσε το ανθρωπακι στον αντιχειρα,φοβερη ιδεα!!!
    φιλια πολλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστω Κική μου!! να τα δοκιμασετε!!! θα βάλω και μερικές ακομα δραστηριοτητες που κανουμε!!!

      Διαγραφή
  7. Τι γλυκούλης π σκαντζόχοιρος! Φαντάζομαι πάντως πως κ στο σχολείο κόβουν! Θα το δεις σε λίγο ξεφτέρι θα γίνει!
    Κ
    Kathy by anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστω Κατερινα μου!! Στο σχολειο δεν κόβουν ακόμα... Γενικά δεν κάνουν και πολλα πράγματα.. Αλλα ευτυχως κανουμε μαζι στο σπίτι!! φιλια

      Διαγραφή
  8. Και πάνω που είχα συζήτηση με μια φίλη περί λεπτής κινητικότητας και ψαλιδιού... Πολύ χρήσιμη ανάρτηση, περιμένω να μεγαλώσει λίγο για να ξεκινήσουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστω πολυ Χρυσα μου!! ελπίζω να του αρεσει του Γιώργου!! πολλα φιλια

      Διαγραφή
  9. Υπέροχο όπως πάντα! Κι εμείς κόβουμε με μανία αυτές τις μέρες! Αλλά δεν είχα σκεφτεί να επεκταθούμε σε άλλα υλικά εκτός απ το χαρτί και το χαρτόνι... μου ανοίγεις παράθυρα πάντα με τις αναρτήσεις σου Ελπίδα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πράγματι Ελπιδάκι, το ψαλίδι αρέσει πολύ στα παιδάκια και όπως λές και εσύ βοηθά σημαντικά στην ανάπτυξη των λεπτών κινητικών δεξιοτήτων.
    Και σε μας αρέσει πολύ να κόβουμε... οτιδήποτε! Εξασκούμαστε στο σπίτι, αλλά έχω δει ότι και στον παιδικό σταθμό γίνεται πολλή και καλή δουλίτσα!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στον παιδικο που παει ο Νικολας δεν κανουν ιδιαίτερα πράγματα.. Αλλα ευτυχως κανουμε μαζι στο σπίτι!! πολλα φιλια Ερμιόνη μου!!

      Διαγραφή
  11. Μερικές απλές φαινομενικά δραστηριότητες όπως αυτή με το ψαλιδάκι, βοηθάνε πάρα πολύ το παιδί να ανακαλύψει και να αναπτύξει τις δεξιότητες του. Και φυσικά να διασκεδάσει. Πολύ ωραία ιδέα Ελπίδα μου ο δίσκος με τα διάφορα υλικά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επανέρχομαι Ελπίδα για να σου πω πως με αφορμή την ανάρτηση σου, περάσαμε πολλά διασκεδαστικά απογεύματα και φτιάξαμε απίστευτες κατασκευές. Τώρα πια ακόμα και ο μικρός μου χειρίζεται το ψαλίδι με μαεστρία! Μας αρέσουν τόσο οι ιδέες σου!!

      Διαγραφή
  12. Super ιδέα για σήμερα που τον έχω σπίτι αρρωστούλι! Ευχαριστούμε Ελπιδάκι, φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστω Μαράκι!! Είδα και τη φωτογραφια σας!! Ελπίζω να σας άρεσε!! φιλια

      Διαγραφή
  13. Κι εγώ είμαι υπέρ των ψαλιδιών, αν μάθει το παιδί να το χρησιμοποιεί σωστά δεν θα κοπεί :-) Και τέτοιες ασκήσεις βοηθούν πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματι βοηθουν πολυ!! Και με την εξάσκηση το χέρι τους είναι πιο σταθερό.. και κοβουν σιγα σιγα ολο κα καλυτερα!!

      Διαγραφή
  14. Μπράβο σας μεγαλώνετε!
    Μπορεις να φτιάξεις κι ενα χαρτι με καμπύλες γραμμές και ζικ ζακ και να προσπαθεί να κόβει επάνω.
    Φιλια

    Αντώνια
    Topaiziko.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ξετρελάθηκα με το σκαντζοχοιράκι σας!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλησπέρα. Ωραία ιδέα!!Πόσο είναι ο Νικόλας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστώ πολυ.. Ο Νικολας ειναι 5. Οταν ξεκινησαμε με το ψαλίδι ήταν 4 περιπου :)

      Διαγραφή
  17. Είναι η πρώτη φορά που σου γράφω γιατί με αυτή την ανάρτηση με βοηθάς πολύ να αντιμετωπίσω την επιμονή του γιου μου να πιάσει το ψαλίδι. Είναι 4 (άκλειστα ακόμη) και φοβάμαι, αλλά όλο αυτό που προτείνεις είναι πολύ ελεγχόμενο και δημιουργικό για το παιδί. Σ'ευχαριστώ Ελπίδα. Θα σε παρακολουθώ πιο προσεκτικά..❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαιρομαι πολύ που μου εγραψες και καλως ηρθες... Ελπίζω να του αρεσει η δραστηριοτητα. Να δοκιμασετε σιγορα την πλαστελινη!! θα του αρεσει πολυ!!

      Διαγραφή

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΕΙ

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΕΙ
η καινούρια μας ομάδα για το παιδί και τις κατασκευές

Σελίδες

cookies

ANALYTICS