D.I.Y. Σπιτικη κεραλοιφη

by - Τρίτη, Φεβρουαρίου 12, 2019

In English soon

Η κεραλοιφή είναι μια μαγική αλοιφή φτιαγμένη από κερί και λάδι. 
Πραγματικά θαυματουργή αφού έχει αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις, καταπραϋντικές, επουλωτικές, ενυδατικές και μαλακτικές ιδιότητες. 

Από το σπίτι μας δε λείπει ποτέ - και μια φορά που τελείωσε η δικιά μου και αναγκάστηκα να αγοράσω, πλήρωσα χρυσάφι ένα μικρό μικρούτσικο βαζάκι. 
Και ποιος ο λόγος να αγοράζεις πανάκριβα μικροσκοπικά βαζάκια όταν μπορείς πανεύκολα και σούπερ γρήγορα να φτιάξεις τη δικιά σου..πολύ πολύ πιο οικονομικά;; 




Το μυστικό για να φτιάξεις σωστή κεραλοιφή με όλες αυτές τις μαγικές θεραπευτικές ιδιότητες είναι η ποιότητα των υλικών. 

Καταρχήν το κερί.  Το γνήσιο μελισσοκέρι είναι κίτρινο έως και σκούρο καφέ και μοσχοβολάει μέλι.. (Όπως οι παλιές εκκλησίες στα χωριά) Να το αγοράζετε από μελισσοκόμο που εμπιστεύεστε γιατί στο εμπόριο κυκλοφορεί σε διάφορες εύχρηστες μορφές αλλά συνήθως είναι αναμεμειγμένο με παραφίνη και μυρίζει κερί. Δεν είναι κατάλληλο για το δέρμα μας. 
Εγώ βρήκα κερί από το χωριό μου, εγγυημένο και μοσχοβολιστό. 

Το λάδι.. Το λάδι να είναι καλής ποιότητας , βιολογικό ελαιόλαδο. Να το αγοράσετε επίσης από παραγωγό που εμπιστεύεστε. Εγώ χρησιμοποιώ ελαιόλαδο από τις δικές μας ελιές, βιολογικό και 100% χωρίς φάρμακα αφού ο μπαμπάς μου δε ρίχνει τίποτα πάνω στα δέντρα μας.  

Από εκεί και πέρα η συνταγή είναι απλή: 
Χρειαζόμαστε 1 μέρος κερί - 5 μέρη λάδι 

Εγώ είχα 130 γραμμάρια αγνό κερί μέλισσας και έβαλα 650 γραμμάρια λάδι. 


Ζυγίζουμε προσεκτικά τα υλικά και βάζουμε το λάδι και το κερί να λιώσει σε μπεν μαρί σε χαμηλή φωτιά. ΠΡΟΣΟΧΗ να μην καεί το λάδι. 

Κάποιοι τρίβουν το κερί με τον τρίφτη για να λιώσει ακόμα πιο γρήγορα. Εγώ το ψιλόκοψα με κοφτέρο μαχαίρι. 

Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να λιώσει το κερί. Μόλις λιώσει εντελώς το κερί το βγάζουμε από τη φωτιά και το μοιράζουμε σε βαζάκια. 
Εννοείται οτι το μείγμα είναι υγρό. Αλλά σιγά σιγά θα κρυώνει και θα σταθεροποιείται. 


Ξεκινάει να κρυώνει από κάτω μέχρι να κρυώσει ολόκληρο το βάζο και φτάσει στην τελική κρεμώδη υφή του. 


{Προσοχή στις μετρήσεις των υλικών. Αν βάλετε περισσότερο λάδι η κεραλοιφή θα βγει πολύ λιπαρή και πιο νερουλή. Αν βάλετε περισσότερο κερί θα είναι πιο σκληρή και δεν θα απλώνετε με τίποτα. Αν συμβεί κάτι τέτοιο απλά την ξαναλιώνετε χωρίς πρόβλημα και προσθέτετε λίγο από το αντίστοιχο υλικό που λείπει}


Που χρησιμοποιώ την κεραλοιφή; 
Για απλή ενυδάτωση στις φτέρνες και στους αγκώνες, σε σκασμένα χείλη, μέχρι για σούπερ γρήγορη επούλωση σε μικροκαψίματα , εγκαύματα, εκζέματα, ερεθισμένο δέρμα... 
Εννοείται οτι είναι ότι πιο αγνό για μωράκια για αλλαγή πάνας αλλά και για θηλάζουσες μαμάδες. Με το κιλό την χρησιμοποιούσα όταν ο Νικόλας ήταν μωρό- απλά θαυματουργή... Και πως να μην είναι αφού είναι 100% φυσική, αγνή και βρώσιμη. 

Άλλωστε το δέρμα μας απορροφάει ότι του βάζουμε και επομένως τα συστατικά από κάθε καλλυντικό που χρησιμοποιούμε περνάνε στο σώμα μας χωρίς να έχουν φιλτραριστεί. {Γι' αυτό πρέπει να προσέχουμε τι βάζουμε πάνω μας και στα παιδιά μας}

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το λάδι με σπαθόλαδο ή αλλιώς βαλσαμόλαδο για έξτρα επουλωτικές ιδιότητες.{Δείτε πως να το φτιάξετε εδώ: Σπαθόχορτο-το βότανο της λιακάδας}
Κάποιοι χρησιμοποιούν και αμυγδαλέλαιο ή λάδι καρύδας αλλά δεν το έχω δοκιμάσει.

Μπορούμε να προσθέσουμε αιθέρια έλαια (αλλά αν η κεραλοιφή προορίζεται  για μωράκι καλύτερα όχι) και βιταμίνη Ε. Τη βιταμίνη Ε και τα αιθέρια έλαια τα προσθέτουμε στο τέλος της διαδικασίας, δηλαδή αφού έχουν λιώσει και ενωθεί το λάδι και το κερί. Πρέπει το μείγμα να έχει κρυώσει και να μην καίει (αλλά και να μην έχει πήξει) γιατί τόσο η βιταμίνη Ε όσο και τα αιθέρια έλαια θα χάσουν τις ιδιότητές τους.


Μέσα σε όμορφο στολισμένο βαζάκι με ξυλάκι για επάλειψη  γίνεται υπέροχο δωράκι σε φίλες μαμάδες που σίγουρα θα εκτιμήσουν τις μαγικές του ιδιότητες. 

Φτιάξτε τη και θα με θυμηθείτε!!! Δεν υπάρχει πιο μαγική αλοιφή!!! 








You May Also Like

8 σχόλια

  1. Απαντήσεις
    1. Πραγματικά Ελένη μου. Εγώ την χρησιμοποιώ πολύ για καψίματα γιατί είμαι εντελώς απρόσεκτη

      Διαγραφή
  2. Τι είπες τώρα!!! Κάποιες φορές δεν καταλαβαίνουμε πόσο εύκολο είναι να φτιάξουμε τέτοια προϊόντα! Ευχαριστούμε για την συνταγή Ελπίδα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πραγματικα πανευκολο Χριστινα μου!! Αρκεί να έχεις τα σωστά υλικά!! φιλια

      Διαγραφή

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΕΙ

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΕΙ
η καινούρια μας ομάδα για το παιδί και τις κατασκευές

Σελίδες

cookies

ANALYTICS