Παίζουμε με ... τους αριθμούς

by - Κυριακή, Ιανουαρίου 19, 2014

in English soon

Για την αγάπη του Νικόλα με τους αριθμούς σας έχω ξαναπεί πολλές φορές..Κυριολεκτικά τρελαίνεται!!! Δος του αριθμούς σε οποιαδήποτε μορφή και θα τον έχεις κάνει ευτυχισμένο..χαχα!!
Ξέρει να γράφει μέχρι το 20 μόνος του και ξέρει να μετράει μέχρι το 20 σε τρεις γλώσσες :Ελληνικά, Αγγλικά (με μαμά καθηγήτρια Αγγλικών τι άλλο να περιμένεις..χεχε) και Σέρβικα (ζήλεψε ο μπαμπάς και ήθελε να του μάθει κι εκείνος..χεχεχε)
Μετράει τι δεκάδες και αν του πεις τον πρώτο αριθμό της δεκάδας..πχ 31.. συνεχίζει και με τα υπόλοιπα.. Μπορεί να μετρήσει και μέχρι το 100...Αναγνωρίζει τους αριθμούς όπου τους δει και φυσικά τρελαίνεται να μετράει τα πάντα!!!
Όχι.. αυτό δεν είναι απλά μια κουκουβαγιοανάρτηση για τα κατορθώματα του γιόκα μου..- αν εδώ που τα λέμε είμαι πολύ πολύ περήφανη (κουκουβά !!!)- αλλά μια ανάρτηση για να μοιραστώ ιδέες και παιχνίδια που κάνουμε εμείς με τους αριθμούς!! 




Το θέμα είναι να γνωρίσει το παιδί μας τους αριθμούς μέσα από το παιχνίδι, χωρίς πίεση-αν δεν του αρέσουν ή αν δεν θέλει, δοκιμάζουμε αργότερα-. Πρώτα πρέπει να τους πιάσει και να παίξει μαζί τους και έτσι τους μαθαίνει... 
Ο Νικόλας τους αγαπάει πολύ και πάνω στο ενδιαφέρον του πάτησα εγώ και του έδωσα ερεθίσματα..βιβλία, παιχνίδια και δραστηριότητες..που θα του άρεσαν!!

Σε κάθε παιχνίδι και δραστηριότητα με αριθμούς μπορούμε να κάνουμε αυτά :
  • Να δείχνουμε και να ρωτάμε: Ποιός αριθμός είναι αυτός; 
  • Να ζητάμε να μας δείξει: Που είναι ο αριθμός 2; 
  • Να ζητάμε να μας πει ή να δείξει: Ποιός αριθμός είναι πριν το 2; Ποιός είναι μετά ;
  • Να μετρήσουμε μαζί. 
#1 Παίζουμε με αριθμο-παζλ

Ένα από τα πρώτα παιχνίδια με αριθμούς ήταν αυτό το ξύλινο παζλ.. Από αυτά που πρέπει να βάλεις του αριθμούς στη σωστή θέση..



Ακόμα και τώρα του αρέσει..



Πάνω σε κάθε αριθμό υπάρχουν τα αντίστοιχα αστέρια...για να τα μετρήσει κιόλας. 


Τώρα του αρέσει να βάζει και τους αριθμούς στη σειρά...


Ιδέα για παιχνίδι : Βάζουμε τους αριθμούς στη σειρά και μετά λέω στο Νικόλα να κλείσει τα μάτια. Παίρνω έναν αριθμό και μετά πρέπει να βρει ποιός αριθμός λείπει..



#2 Φτιάχνουμε τους αριθμούς με πλαστελίνη...


Χρειαζόμαστε πλαστελίνη (δείτε εδώ τη συνταγή μας για σπιτική πλαστελίνη -είναι φανταστική!!) και πλαστικούς αριθμούς για να κάνουμε αποτυπώματα.. 



#3 Παίζουμε με την τράπουλα


Βάζουμε τους αριθμούς στη σειρά από το μεγαλύτερο στο μικρότερο και αντίστροφα. 

Ιδέα για παιχνίδι: Γυρνάμε τα χαρτιά ανάποδα και πρέπει να βρει τα ζευγάρια των αριθμών. Σαν memory game.  


#4 Παίζουμε με αριθμούς μαγνήτες


Χρειαζόμαστε μαγνητικούς αριθμούς, ένα ασπροπίνακα μαγνήτη κι ένα μαρκαδόρο για ασπροπίνακα. (Εγώ τα πήρα πολύ πολύ οικονομικά από το Jumbo)


Ιδέα για παιχνίδι: Σχεδιάζουμε τετράγωνα με αριθμούς μέσα. Το παιδί πρέπει να βρει το σωστό αριθμό και να τον βάλει στο σωστό τετράγωνο. Αυτή η δραστηριότητα βοηθάει στην οπτική αναγνώριση των αριθμών και στην αντιστοίχιση. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με έναν αριθμό τη φορά..και με αυξανόμενη δυσκολία αναλόγως το επίπεδο. 

#5 Γράφουμε τους αριθμούς



Αριθμοί με διακεκομμένες γραμμές ή με τελείες για να τις ενώσουμε. Χρωματιστοί ή μαύροι. Τους έφτιαξα εγώ και μπορείτε να τους πάρετε πατώντας εδώ
Εγώ τους πλαστικοποίησα (εννοείται...) και ο Νικόλας μπορεί να τους γράψει ξανά και ξανά...



Ιδέα για παιχνίδι: Μπορούμε να γράψουμε τον κάθε αριθμό με το αντίστοιχο χρώμα ή με εντελώς διαφορετικό και να δούμε πως φαίνεται. Μπορούμε να κάνουμε και αριθμοφατσούλες με μάτια,στόμα και μαλλιά...




#6 Ενώνουμε τους αριθμούς




Αγαπημένη δραστηριότητα- παιχνίδι. 



Μπορούμε να σχεδιάσουμε εμείς μια εικόνα ή να τυπώσουμε μια από τις εκατοντάδες που υπάρχουν σε διάφορα site. Σας είχα ξαναπεί γι' αυτήν τη δρατηριότητα εδώ


#7 Παίζουμε με κομπιουτεράκι


 


Ο Νικόλας τρελαίνεται να πατάει αριθμούς και να μας τους δείχνει. 



Ιδέα για παιχνίδι: Του λέμε εμείς τους αριθμούς που θα πρέπει να πατήσει. Αλλάζουμε και ρόλους. Λέει εκείνος και πατάμε εμείς και ελέγχει αν πατήσαμε σωστά.

#8 Παίζουμε με ξυλάκια



Μπορούμε να φτιάξουμε τους αριθμούς με χρωματιστά ξυλάκια...



Και μετράμε.. μετράμε.. μετράμε.. 


Το σημαντικό είναι να καταλάβει το παιδί (μέσα απο το παιχνίδι φυσικά) οτι οι αριθμοί είναι μέρος της ζωής μας. Τους χρησιμοποιούμε καθημερινά και τους βλέπουμε παντού.. Στα τηλέφωνά μας, στο τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης, στα λεωφορεία, στη διεύθυνση του σπιτιού μας, στο ρολόι μας, στα μαγαζιά που ψωνίζουμε.. Δίνουμε στο παιδί ερεθίσματα να τους γνωρίσει να τους αγαπήσει και κυρίως να τους χρησιμοποιήσει.. 

Ελπίζω να σας άρεσαν οι ιδέες μας!!! 
καλό βράδυ !!!



You May Also Like

30 σχόλια

  1. Εγώ σου το έχω ξαναπεί: ειμαστε σόι!!! Καλά κάνεις και εισαι κουκουβάγια, ο Νικόλας ειναι όνειρο!!! Τέλειο το παιχνίδι σας, εμείς αργούμε ακόμα!!! Πολλά φιλιά και στους δυο! ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχ Ελπίδα μου, μία από τα ίδια!!! Εντελώς όμως......πριν λίγο άφησα ψαλίδια και χαρτόνια από τα χέρια μου! Όλη μέρα αυτό το βιολί, συν και την αγγλική αβ που λατρεύει! Αυτό με τα ξυλάκια είναι τέλειο! Χρωματιστό και εντυπωσιακό θα το παίξουμε αύριο κιόλας!!! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαίρομαι που σου άρεσαν οι ιδέες μας Ειρήνη μου!!! Καλό παιχνίδι!!! πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  3. Ωωωω πολύ ωραίες ιδέες! Τις κρατάω για το μέλλον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μου αρέσει πολύ έτσι που κρατάει τον μαρκαδόρο! τι γλυκούλικα χεράκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κι εγώ τρελαίνομαι με αυτά τα μικρά χεράκια!! πολλά φιλιά Όλγα μου!!

      Διαγραφή
  5. μικρός Αϊνστάιν! Τέλεια περνάτε μαζί!
    φιλάκια σε όλους σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο μικρός Νικόλας θα γίνει μεγάλος μαθηματικός :)
    Πανέξυπνο μουτράκι!
    Πάρα πολύ όμορφες οι ιδέες που μας δίνεις Ελπιδάκι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τέλειες όλες οι ιδέες! Και του Θανάση του αρέσουν οι αριθμοί!!!Εμένα μου άρεσε και το δεινοσαυρομπλουζάκι και θέλω λεπτομέρειες παρακαλώ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αυτό το δεινοσαυρο-ζακετάκι το πήραμε απο τα H&M! Ο Νικόλας το λατρεύει!!! πολλά πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  8. Καταπληκτικές ιδέες για να εξοικειωθεί και να μάθει το παιδί τους αριθμούς μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες. Η κόρη μου είναι μόλις 2 και νομίζω ότι αυτή με τα μαγνητάκια θα την καταφέρει. Θα την κάνουμε απόψε κιόλας! Μάλιστα σκέφτηκα ακόμα μια... να δημιουργήσω 2 γραμμές με αριθμούς (1,2...9 και στις 2 γραμμές) και από τη δεύτερη να αφαιρέσω μερικούς αριθμούς - Στόχος θα είναι να βρει και να συμπληρώσει τα κενά με τους σωστούς αριθμούς. Όταν εξοικειωθεί με τη δραστηριότητα θα αφαιρέσω την πρώτη σειρά όποτε θα μπορεί να βάζει τους αριθμούς σε αύξουσα σειρά! Πολύ χάρηκα με τις ωραίες δραστηριότητες που μας έδειξες! Ανυπομονώ να παίξουμε σήμερα με τους αριθμούς – μαγνητάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραία η ιδέα σου Νίκη μου!!! Χαίρομαι που σου άρεσαν και οι δικές μας!!! Ελπίζω να ευχαριστηθείτε παιχνίδι!!! πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  9. Είναι ωραίοι οι αριθμοί και τα παιχνίδια! Τουλάχιστον σε αυτή την ηλικία.. γιατί κατά το γυμνάσιο θα δοκιμαστούμε όλοι μας :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, ναι!!! Τώρα τους αρέσουν!! Για να δούμε στο μέλλον!! χαχαχα!!! Ελπίζω να συνεχίσει!!! πολλά φιλιά Βερούλα!!

      Διαγραφή
  10. Απίθανη ανάρτηση. Και είμαι σίγουρη οτι εχεις δώσει στο παιδί την καλύτερη βάση για να αγαπάει τα μαθηματικά και στο μέλλον. Θα σε κάνει περήφανη ο μικρός μου συνάδελφος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστώ Μαρία μου!! Θέλω να πιστεύω οτι θα του αρέσουν και στο μελλον!! Κι εγώ τα αγαπούσα τα μαθηματικά αλλά τα μίσησα στο λύκειο εξαιτίας των καθηγητών που μας έτυχαν.. :( πολλά πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  11. καταπληκτικές ιδέες και όλες μαζί συγκεντρωμένες
    η δικιά μου πάλι ούτε που να τους φτύσει τους αριθμούς
    της έχω κάνει πολλά από τα παιχνίδια που προτείνεις αλλά δεν...
    οπότε το αφήνω και εγώ γι αργότερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλύτερα έτσι για να μην τους πάρει στραβά... Μπορεις πάντα να ξαναδοκιμάσετε αργότερα!!! πολλά πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  12. Καλησπέρα, ψάχνω απεγνωσμένα αλφαβήτα με διακεκομμένες γραμμές, για να γράφει το παιδί από πάνω, ώστε να δουλέψουμε προγραφικό στάδιο και εκμάθηση γραμμάτων μαζί, όπως ακριβώς κάνατε και εσείς με τους αριθμούς (τους εκτύπωσα και είναι τέλειοι). Έχετε ασχοληθεί εσείς; Υπάρχει γραμματοσειρά αντίστοιχη;
    Ελένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου καλησπέρα. Χαιρομαι πολυ που σου άρεσαν οι αριθμοι μας.. Υπάρχουν γραμματοσειρες αλλά οχι στα ελληνικα.. Μπορεις να τις βρεις εδω : http://www.fontspace.com/honey-and-death/dotline και εδώ: https://www.teacherspayteachers.com/Product/Free-ABC-Print-Dotted-Font-446675 και εδώ : http://www.fontspace.com/blue-vinyl/print-clearly και εδω : http://www.fontspace.com/kids-fonts/trace

      Διαγραφή
  13. Σίγουρα κάθε παιδί είναι διαφορετικό αλλά αν επιτρέπετε πόσο χρονων είναι ο γιός σου?Ο δικός μου άν και ξέρει να μετράει δεν μπορεί να αναγνωρίσει τους αριθμούς ακόμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτές οι δραστηριότητες ηταν πριν 3 χρονια. Ο Νικολας μου ηταν 3 χρόνων τοτε.

      Διαγραφή

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΕΙ

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΕΙ
η καινούρια μας ομάδα για το παιδί και τις κατασκευές

Σελίδες

cookies

ANALYTICS