1-2-3-4 ή αλλιώς...Χαλβάς Σιμιγδαλένιος..
in English soon
Νομίζω οτι δεν υπάρχει πιο εύκολη συνταγή... Αν και είχα τις επιφυλάξεις μου στην αρχή γιατί δεν είχα ξανακάνει χαλβά με σιμιγδάλι..Και το φοβόμουνα και λίγο..Όμως τελικά είναι μια συνταγή εύκολη, γρήγορη (10 λεπτά το πολύ), οικονομική και μυρωδάτη..Αν και χειμερινή η μυρωδιά της κανέλας...εγώ τρελαίνομαι.. Κάνω σχεδόν καθημερινά..Κυρίως για την ταβέρνα αλλά πάντα κρατάω κι ένα μπολ για το Νικόλα που τρελαίνεται κι αυτός..
Πως το κάνουμε:
Νομίζω οτι δεν υπάρχει πιο εύκολη συνταγή... Αν και είχα τις επιφυλάξεις μου στην αρχή γιατί δεν είχα ξανακάνει χαλβά με σιμιγδάλι..Και το φοβόμουνα και λίγο..Όμως τελικά είναι μια συνταγή εύκολη, γρήγορη (10 λεπτά το πολύ), οικονομική και μυρωδάτη..Αν και χειμερινή η μυρωδιά της κανέλας...εγώ τρελαίνομαι.. Κάνω σχεδόν καθημερινά..Κυρίως για την ταβέρνα αλλά πάντα κρατάω κι ένα μπολ για το Νικόλα που τρελαίνεται κι αυτός..
Χαλβάς Σιμιγδαλένιος
Υλικά:- 1 φλιτζάνι σπορέλαιο (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ελαιόλαδο αλλά γίνεται λίγο πιο "βαρύ")
- 2 φλιτζάνια σιμιγδάλι χοντρό (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ψιλό για διαφορετική υφή)
- 3 φλιτζάνια ζάχαρη (αν το θέλετε λιγότερο γλυκό απλά βάζετε λιγότερη ζάχαρη)
- 4 φλιτζάνια νερό
- Μυρωδικά (κανέλα, ξύλο κανέλας, φλούδα πορτοκάλι ή λεμόνι )
Πως το κάνουμε:
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και οτι μυρωδικό θέλουμε..Εγώ βάζω κανέλα φυσικά. Βράζουμε το σιρόπι.
- Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε το σπορέλαιο και το σιμιγδάλι και το καβουρδίζουμε. Ανακατεύουμε συνέχεια για να μην καεί το σιμιγδάλι.
- Μόλις πάρει την απόχρωση που θέλουμε (όσο πιο σκούρο γίνει τόσο πιο σκούρος θα γίνει ο χαλβάς) το ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά μέσα στο ζεστό σιρόπι. (Με πολλή προσοχή γιατί αφρίζει και πετάγεται κι έξω...και καίει πολύ)
- Ανακατεύουμε το χαλβά μέχρι να πήξει και μετά τον βάζουμε σε φόρμα ή ταψί για να κρυώσει.
- Πασπαλίζουμε με κανέλα και απολαμβάνουμε.
Και κάτι ακόμα:
- Μετράμε τα υλικά πάντα με το ίδιο φλιτζάνι (οπότε δεν χρειάζεται άλλο είδος μέτρησης..ούτε ml, ούτε γραμμάρια... )
- Εγώ κάνω συνήθως διπλή δόση (αφού είναι για το μαγαζί..χεχε..) και γεμίζω ένα ταψί του φούρνου.
Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι ένα από τα γλυκάκια που κάνω για να κερνάμε στο μαγαζί.Δεν μένει ούτε ψίχουλο...Και όσοι το τρώνε τρελαίνονται..Ιδίως οι ξένοι..
Είναι εύκολος και κυρίως με οικονομικά υλικά, γιατί πρέπει να ετοιμάσω μεγάλη ποσότητα...(αν έχετε και καμιά άλλη νόστιμη και οικονομική συνταγή πείτε καμιά ιδέα..εεεε;;;)
Καλό Σαββατοκύριακο !!!
36 σχόλια
Μιαμ! Κι εμένα μου αρέσει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτα μαγαζιά βλέπω συχνά και τον κορμό. Νομίζω είναι αρκετά οικονομική συνταγή :)
Πω πω Ελπίδα μου είναι απο τα αγαπημένα μου γλυκά και δυστυχώς δεν ξέρω να τον φτιάχνω... Πάντα μου τον έφτιαχνε ο νονός μου στην Αθήνα και έτρωγα το ταψί που λές μόνη μου!!! Η συνταγή σου μου φάνηκε πολύ εύκολη οπότε λέω να το δοκιμάσω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!!
Να τη δοκιμάσεις και να μου πεις Λινάκι!!! πολλά φιλιά
ΔιαγραφήΤέλειος ο χαλβάς ! Κι εμείς τον τρώμε πολύ. Εγώ όμως δεν βράζω το σιρόπι πρώτα. Καβουρντίζω το σιμιγδάλι, προσθέτω την ζάχαρη και μετά το νερό κούπα-κούπα ανακατεύοντας συνέχεια. Έτσι δεν έχεις τον φόβο του πιτσιλίσματος. Για ποιο ... ενδιαφέρουσες παραλαγές μπορείς να προσθέσεις μέσα σταφίδες ή ψιλοκομμένα ξηροκάρπια (καρύδια, αμύγδαλα κτλ.).
ΑπάντησηΔιαγραφήΆλλα δροσερά, καλοκαιρινά, ωραία κι εύκολα γλυκά είναι ο κορμός - όπως είπε κι η Βέρα πιο πάνω, κουπάκια με ζελέ φρούτων και σαντιγύ, κουπάκια με μους σοκολάτας και τριμένα μπισκότα πτι-μπερ Παπαδοπούλου ή ακόμα και το εκμέκ κανταΐφι (εντάξει, αυτό παίρνει λίιιιγο περισσότερο χρόνο, αλλά δεν είναι τίποτε το ιδιαίτερο).
Κάνουμε ακριβώς τον ίδιο!!! 1,2,3,4 έτσι το θυμάμαι!!! Οπότε μου έλυσες και την απορία τη γλυκό φτιάχνεις... ένα χαλβατζίκος είναι πάντα καλοδεχούμενος!!! Καλή δύναμη για την συνέχεια. Φιλιάαααα. Κάλη
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν και χειμωνιάτικο γλυκό το λατρεύω! Το ίδιο και τα παιδιά! Εγώ ρίχνω ξύσμα λεμονιού στην αρχή ή πορτοκαλιού. Νομίζω πως η κανέλα το σκουραίνει. Πως πάει το μαγαζι; Εύχομαι όλα καλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια το μαγαζί θα σου πρότεινα και γιαούρτι στραγγιστό με γλυκά του κουταλιού από πάνω. Εύκολο, δροσερό και παραδοσιακό.
kathy by anthomeli
ωωωω..ευχαριστώ για τις ιδέες κορίτσια!! πολλά φιλιά
ΔιαγραφήΣιγά να μην έμενε ψιχουλάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι θα έλεγες για παγωμένο γιαουρτάκι που είναι εύκολο και πολύ της μόδας;;
Φιλιά!
Τρελαίνομαι για χαλβά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ με την Κατερίνα από πάνω! Ωραίο στραγγιστό γιαούρτι και γλυκό του κουταλιού! Είναι απλό και αρέσει σε ΟΛΟΥΣ!
Θεωρώ ότι ο χαλβάς και ο κορμός είναι τα πιο ωραία γλυκά που υπάρχουν!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρία
Και εμένα μου αρέσει. Γιαμ γιαμ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣπάνια μου αρέσει ο χαλβάς. Αλλά έχει υπάρξει και μία φορά που ξετρελάθηκα.
ΑπάντησηΔιαγραφήείμαι απο τους ιδιότροπους που δεν τον τρώνε ,αλλά το καταβροχθίζουν οι γύρω μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήσεφ έγινες Ελπίδα! καλή συνέχεια!
χαχα!! οτι μποιρώ κάνω Νάσια μου!! φιλιά
ΔιαγραφήΜε πολίτικες ρίζες φυσικά και λατρεύω σιμιγδαλένιο χαλβά και είναι απο τα λίγα γλυκά που φτιάχνω καλά:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι ακριβώς το φτιάχνουμε και εμεις, έτσι δηλαδή το έμαθα απο τη γιαγιά μου η οποία τον έκανε με βούτυρο, πολύ βαρύ και δεν μου άρεσε τόσο.
Εμείς όμως τον θέλουμε αφράτο, σπυρωτό. Οπότε τον σκεπάζω στην κατσαρόλα με πετσέρα και μετα με ένα πηρούνι τον τρίβω να αφρατέψει.
Είμαι σίγουρη πως τα πελατάκια θα γλύφουν δαχτυλάκια!!!!
Όσο για οικονομικά γλυκά, με κάλυψαν οι κυρίες παραπάνω για το γιαουρτάκι με γλυκό του κουταλιού που είναι στις τοπ κατηγορίες.
Επίσης πανακότα με μαρμελάδα ή γλυκο του κουταλιού. Έχω μια εύκολη συνταγή να σου στείλω.
Μια άλλη ιδέα που έφαγα πρόσφατα σαν κέρασμα σε ταβερνούλα, είναι το κλασσικό γλυκό μπισκοτά πτι μπερ ή μιράντα+κρεμα+ζελέ. Τέλειο, ελαφρύ, δροσιστικό και υγιεινό!
Σκέφτηκα κι άλλες: σοκολατόπιτα γρήγορη και εύκολη καθώς και την κλασσική πορτοκαλόπιτα με τα φύλλα κρούστας! Θα σου στείλω συνταγές Ελπιδάκι:)
Διαγραφήστείλε συνταγές Δημητρούλααααααα!!! φιλιά
ΔιαγραφήΣτις εστειλα ήδη μπέιμπι!!!!
Διαγραφήωωωω τις είδα Δημητρούλαααα!! ευχαριστώ πολύ πολύ!!! θα κάνω και θα σου πω εννοείται!! πολλά φιλιά
ΔιαγραφήEλπιδάκι μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτή τη συνταγή κάνω κι εγώ για τον χαλβά που λατρεύουν τα αγόρια μου!
Εγώ τρελαίνομαι για χαλβά με σοκολάτα!(Αν δεν έχει σοκολάτα δε είναι γλυκό:P:P:P)
χμμμμ..με σοκολάτα εεε;;; Πως γίνεται αυτό;;;;
ΔιαγραφήΑχ μου αρέσε τόσο πολύ αλλά δεν αρέσει στον άντρα μου, οπότε καταλαβαίνεις... δεν φτιάχνω γιατί θα τον φάω ΟΛΟ μόνη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήχαχα..καλέ κάνε τη μισή δόση...κι έτσι θα φας το μισό μόνο!!! χεχε φιλιά
ΔιαγραφήΤι μας κάνεις τώρα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Θέλεις να γίνει το Νο2 γλυκό της μπλογκογειτονιάς μετά τα σοκολατένια αστερομπισκοτάκια σου; Να το φτιάξουμε όλες πάλι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι πώς μου αρέσει ο χαλβάς...Λιγούριασα τώρα...
Καλό υπόλοιπο καλοκαίρι Ελπιδάκι!
Φιλάκια
Κάνε ενα ταψί να το ευχαριστηθείς Ασπασία μου!!! Καλές διακοπές και πολλά φιλιά
ΔιαγραφήΓεια σου και απο τις Χιώτικες διαδρομές ένα πολύ ελαφρύ και δροσιστικο γλυκάκι είναι το ζελέ με γιαουρτι, οικονομικό και νοστιμο τη συνταγή θα αναρτήσω έως το τέλος της ημέρας στο blogακι μου , xiotiko.blogspot.gr καλή επιτυχία και ναι όντως ο Χαλβάς είναι υπέροχος τωρα το καλοκαίρι και με μια μπάλα παγωτου....
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστώ πολύ ..θα έρθω να τη δω!!! φιλιά
ΔιαγραφήΕίσαι ολόσωστη. Αυτή είναι η συνταγή. Καλοφάγωτος, Ελπίδα!!
ΑπάντησηΔιαγραφή:)
ΔιαγραφήΑχ Ελπίδα μου, είπα κι εγώ χθες να φτιάξω χαλβά σιμιγδαλένιο κι έπεσα πάνω στη συνταγή σου! Για πρώτη φορά στη ζωή μου, έφτιαξα χαλβά και απέτυχα! Τι εννοώ? Τη στιγμή που μετρούσα το νερό για το σιρόπι, αφαιρέθηκα για κλάσματα δευτερολέπτου σου μιλάω τώρα και .... μάλλον έβαλα μία κούπα παραπάνω! Το αποτέλεσμα ήταν να μην πήξει σωστά ο χαλβάς μου... σνιφ κλαπς Από γεύση όμως σκίζει, γι'αυτό και τον τρώμε μέσα από τη φόρμα με το κουταλάκι! Ε τι, να πάει χαμένος! φιλιά
ΑπάντησηΔιαγραφήε καλά δεν πειράζει.. Μη στεναχωριέσαι βρε Μαράκι μου..κι έτσι τρωγεται..Την άλλη φορά θα τον κάνεις τέλειο!! Είμαι σίγουρη!! φιλιά
Διαγραφήεγω τον κανω με ελαιολαδο αντι για σπορελαιο και βαζω μεσα κουκουναρι, αμυγδαλα κ κρανμπερι... φοβερος!
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν έχει τύχει να βάλω ξηρούς καρπούς μέσα,,,,αλλά χμμμ κράνμπερι ε;;; Λες να το δοκιμάσω...Ωραία ιδέα πάντως...!!!
ΔιαγραφήΛατρεμένος λατρεμένος λατρεμένος! Εμείς το στολίζουμε εξωτερικά με λίγα καρύδια, αλλά όχι μέσα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως και να χει, μπορώ να καταναλώσω άπειρες ποσότητες... Κι έτσι όπως τον βλέπω στις φωτό σου μάλλον δεν θ' αντισταθώ και θα φτιάξω νωρίτερα.
Φιλάκια Ελπίδα μου
και δεν είχε βγει και καλές φωτογραφίες!!! Αλλά είναι λαχταριστός ο άτιμος!!! πολλά φιλιά Λιτσάκι
ΔιαγραφήΑπλό και δροσερό σοκολατιένιο γλυκό είναι το μωσαϊκό. Βρίσκεται στο κουτί του κακάο ΙΟΝ. Προσωπικά βάζω στο μπλέντερ τα καρύδια και τα κρατάω χώρια, επίσης στο μπλέντερ τα μπισκότα και λίνονται σα αλεύρι, οπότε πλάθω σοκολατιένιες μπουκίτσες και πασπαλίζω με το τριμμένο καρύδι. Άλλη εμφάνιση - παρόμοια γεύση.
ΑπάντησηΔιαγραφή