Πρώτη μέρα του Μάρτη..

by - Πέμπτη, Μαρτίου 01, 2012

 in English

Πρωτομαρτιά σήμερα και πρώτη μέρα της άνοιξης επισήμως... κι ας έχει ακόμα κρύο κι ας χιονίζει, κι ας είναι ο Μάρτης "κακός παλουκοκαύτης". Όπως λένε όμως και οι παροιμίες  "Από Μάρτη καλοκαίρι... ". Και ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για τις θαλασσινές βουτιές χε χε.... Σήμερα το έθιμο λέει οτι πρέπει η μαμά να βάλει στο χέρι του παιδιού της ένα "Μάρτη" από κόκκινη και άσπρη κλωστή για να μην το κάψει ο ήλιος....Έτσι κι εμείς - μαμά και γιός- βάλαμε το ασπροκόκκινο βραχιολάκι μας....Του Νικόλα το βραχιολάκι το είχε φέρει για μένα η θεία του Αντώνη...Είχε πάει πριν χρόνια στη Βουλγαρία πρώτη Μαρτίου και τα πήρε από 'κει..Γιατί εκεί ..λέει..την τιμούν την πρωτομαρτιά και φοράνε όλοι "Μάρτη". Το είχα κρατήσει γιατί μου άρεσε και να που τώρα βρίσκεται στο χέρι του Νικόλα..Σύμφωνα με το έθιμο πρέπει να φοράς το "Μάρτη" όλο το μήνα και μέτα τον καις μαζί με το στεφάνι της πρωτομαγιάς τον Ιούνιο-στη γιορτη του Αϊ Γιάννη του Κλήδωνα (που άναβαν κάποτε φωτιές στις γειτονιές και πηδούσαν απο πάνω...ε;) Δεν ξέρω αν ο ήλιος του Μάρτη σε καίει ..πάντως εμείς είμαστε προετοιμασμένοι και οπλισμένοι με άσπρη και κόκκινη κλωστή..(τρέμε μαρτιάτικε ήλιε !!!) και ίσως ένα καλό αντιηλιακό για το Νικόλα...χα χα...Καλως ήρθες Άνοιξη...σε περιμέναμε με ανυπομονησία... !!!!

You May Also Like

9 σχόλια

  1. Καλώς ήρθε λοιπόν! Και του χρόνου με υγεία!
    Ε φόρα του καλού κακού αντηλιακό, γιατί ο ήλιος τσουρουφλίζει (ας γελάσω...)
    Φιλιά σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγκινήθηκα τόσο πολύ βλέποντας τα δύο χεράκια σας, να'ξερες πόσο γρήγορα μεγαλώνει αυτό το μικρό χεράκι! Έβαλα κι εγώ σήμερα το "Μάρτη" στο χεράκι του δικού μου αγοριού, αν και τώρα πιά το ...χεράκι του είναι λίγο μεγαλύτερο από το δικό μου, ενώ μου ρίχνει και κανένα κεφάλι (μέχρι στιγμής)στο ύψος! Καλό μήνα Ελπίδα σε σένα και στο γλυκό σου αγοράκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι υπέροχη γλυκιά εικόνα....έχω τέτοιες φωτογραφίες....μια για κάθε χρονιά!! Πολύ συγκινητική εικόνα...Ηρθε λοιπόν ο πρώτος του Μάρτης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ κορίτσια..κι εσείς να χαίρεσται τα αγόρια σας !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλό μήνα Ελπίδα μου λίγο καθυστερημένα. Εμείς τον Μάρτη μας θα τον βγάλουμε 31 Μαρτίου και θα τον ρίξουμε στις τριανταφυλλιές.
    Για να έχουμε μάγουλα ροδαλά σαν τριαντάφυλλλα!(άλλο έθιμο αυτό)
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλό μήνα Ελπίδα & Νικόλα!!! Στολιστήκαμε κι εμείς πρωί πρωί χθές μαμά, κόρη και γιός και το βράδυ κοτσάραμε και του μπαμπά!!!!! Τώρα περιμένουμε τον ήλιο:) φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. καλό μήνα κορίτσια !!! Θεανώ αυτό με τις τριανταφυλλιές είναι μόνο για κορίτσια ??? κι εμεις θέλουμε ροδαλά μαγουλάκια!!! χα χα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι ωραία και γλυκιά φωτογραφία!
    Καλό μήνα μανούλα!
    Άντε να ανοίξει ο καιρός να βγαίνουμε βόλτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΕΙ

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΕΙ
η καινούρια μας ομάδα για το παιδί και τις κατασκευές

Σελίδες

cookies

ANALYTICS