Διαβάζουμε : Το τενεκεδένιο σχολείο

by - Πέμπτη, Φεβρουαρίου 08, 2018

in English soon

Ένα από τα τελευταία βιβλία που διαβάσαμε με το Νικόλα, είναι το "Τενεκεδένιο σχολείο" της Άννας Ιακώβου, που κυκλοφορεί από τις  εκδόσεις Θύρα. 



Είναι μια γλυκιά ιστορία για ένα σχολείο διαφορετικό από όλα τα άλλα.. Ένα σχολείο φτιαγμένο από γυαλιστερούς τενεκέδες και πολλή πολλή αγάπη. 
Κι αυτό που το κάνει ακόμα πιο ξεχωριστό είναι οτι πρόκειται για ένα πραγματικό σχολείο.. 


Ένα σχολείο που κουβαλάει τα όνειρα και την ελπίδα μιας νέας πατρίδας και τις αναμνήσεις της παλιάς.. 


Η καταπληκτική εικονογράφηση της Αγγελικές Δελεχά μου θύμισε παιδικά βιβλία που διάβαζα κι εγώ μικρή.. Την λάτρεψα.. απλά.. Μαζί και το υπέροχο κείμενο της Άννας Ιακώβου. 

Ένα τρυφερό παραμύθι, εμπνευσμένο από το πραγματικό τενεκεδένιο σχολείο που κατασκευάστηκε το 1923 για να φοιτήσουν τα προσφυγόπουλα. 


Ήταν κάτι που ομολογώ πως δεν ήξερα και δεν είχα ξανακούσει.. Και με αυτήν την ευκαιρία έψαξα μερικές λεπτομέρειες ακόμα.. 
{Στην περιοχή της Τούμπας, τον μεγαλύτερο προσφυγικό συνοικισμό της Θεσσαλονίκης, το πρώτο σχολείο ιδρύθηκε το 1923 και στεγάστηκε πρόχειρα μέσα στο προαύλιο χώρο του Ορφανοτροφείου «Μέγας Αλέξανδρος». Ήταν μια αποθήκη φτιαγμένη πρόχειρα από τενεκέδες. Υπήρχαν χιλιάδες σκουριασμένοι τενεκέδες κηροζίνης, τους οποίους άφησαν οι σύμμαχοι από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτοί οι τενεκέδες αποτέλεσαν το δομικό υλικό για να δημιουργηθεί το σχολείο στο οποίο φοίτησαν τα προσφυγόπουλα του συνοικισμού. Το ονόμασαν «Τενεκεδένιο» σχολείο και με αυτό το όνομα πέρασε στην ιστορία της Θεσσαλονίκης.    Το Τενεκεδένιο Σχολείο, στο οποίο φοιτούσαν προσφυγόπουλα και από τα δυο φύλα που είχαν έρθει από την Μ. Ασία, παρέμεινε στον ίδιο χώρο μέχρι το 1936.   Το 1936 το σχολείο μεταφέρθηκε έξω από τον αύλειο χώρο του ορφανοτροφείου, σε κοντινή απόσταση, στη συμβολή των οδών Πυλαίας 1 και Βιζύης στην άνω Τούμπα όπου και παραμένει ακόμη και σήμερα ως 21ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης.}

Το "Τενεκεδένιο σχολείο" της Άννας Ιακώβου, κυκλοφορεί από τις  εκδόσεις Θύρα. (κεντρική διάθεση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ Α.Ε.  και είναι ένα πραγματικά όμορφο βιβλίο για παιδιά 4 -7 ετών και μια πολύ καλή αφορμή για να μιλήσουμε στα παιδιά μας για την ιστορία της πόλης μας και τους πρόσφυγες και να μάθουν γι΄αυτό το ξεχωριστό σχολείο που κάποτε φιλοξένησε την αγάπη για μάθηση τόσων παιδιών.




You May Also Like

2 σχόλια

  1. Κυνηγάω τα βιβλία των Εκδόσεων Θύρα και Σταμούλη και απορώ πώς μου διέφυγε αυτό! Φαίνεται προσεγμένο όπως και όλα των Εκδόσεων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ειναι πολυ όμορφο Μαρια μου!! Προσεγμενο και με υπεροχη εικονογράφηση!!

      Διαγραφή

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΕΙ

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΕΙ
η καινούρια μας ομάδα για το παιδί και τις κατασκευές

Σελίδες

cookies

ANALYTICS