Κόκκινη Βελούδινη Τούρτα...

11:16:00 μ.μ. 22 Comments A+ a-

in English soon


Τελευταία μέρα του Γενάρη σήμερα και σκέφτηκα να σας γλυκάνω και να σας ευχαριστήσω όλες για τα απίστευτα συγκινητικά σχόλια στην προηγούμενη ανάρτηση αλλά και για τις όμορφες ευχές για τα γενέθλιά μου !!!




Είχα δει αυτήν την τούρτα εδώ και πολύ καιρό και ήθελα πολύ να την φτιάξω. Είπα λοιπόν να τη δοκιμάσω για τα γενέθλιά μου.
Είναι λιγάκι μπελαλίδικη αλλά είναι πολύ ωραία. Δεν είναι ακριβώς η αρχική συνταγή αλλά μας άρεσε πολύ. Ακόμα και του Αντώνη που δεν του είχε γεμίσει αρχικά το μάτι..Περιττό να σας πω οτι δεν έμεινε ψίχουλο.. Ο δε Νικόλας ξετρελάθηκε.. Όλο "τούτα τούτα" ζητούσε..Έφαγε κι αυτός το μερτικό του πάντως..Αλλά νομίζω οτι ξετρελάθηκε και με τα κεράκια επίσης..χαχα...


Κόκκινη Βελούδινη Τούρτα
ή αλλιώς
 Red Velvet Cake



Υλικά για το κέικ:
για 2 φόρμες 25 εκ.  
  • 375γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο 
  • 1 ½  κουταλάκι του γλυκού  baking powder
  • 3/4  κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 3 κουταλιές της σούπας κακάο κοσκινισμένο
  • 169 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κούπες λευκή ζάχαρη
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 1 ½  κουταλάκι του γλυκού βανίλια σε υγρή μορφή
  • 1 ½ κούπα κρέμα γάλακτος (περίπου 400 ml)
  • 3 κουταλιές της σούπας κόκκινο χρώμα  ζαχαροπλαστικής
  • 1 ½  κουταλάκι του γλυκού λευκό ξύδι
  • 1 ½  κουταλάκι του γλυκού σόδα σε σκόνη
 Πως το κάνουμε:
  •  Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς και βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε 2 φόρμες στρογγυλές 25 εκ. και τοποθετούμε στη βάση αντικολλητικό χαρτί.
  • Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το baking powder, το αλάτι και το κακάο. 
  • Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο μέχρι να μαλακώσει (περίπου 1-2 λεπτά).  
  • Ρίχνουμε τη ζάχαρη σταδιακά και χτυπάμε μέχρι να γίνει μία κρέμα ελαφριά και φουσκωτή.  
  • Προσθέτουμε τα αυγά ένα – ένα και αφού το κάθε ένα έχει αναμειχθεί πολύ καλά.  
  • Προσθέτουμε τη βανίλια και χτυπάμε να ανακατευτεί καλά.
  •  Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε την κρέμα γάλακτος με το κόκκινο χρώμα.  
  • Χτυπάμε με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα το μείγμα βουτύρου – αυγών προσθέτοντας την κρέμα γάλακτος και το αλεύρι σε τρεις φάσεις, ξεκινώντας και τελειώνοντας με το αλεύρι, μέχρι να ανακατευτεί καλά το μείγμα.  
  • Σε ένα μικρό μπολάκι αναμιγνύουμε το ξύδι με τη σόδα. Αφήνουμε το υγρό να αφρίσει και μετά το προσθέτουμε με γρήγορες κινήσεις στο μείγμα του κέικ.  
  • Μοιράζουμε το μείγμα στις 2 φόρμες και λειαίνουμε την επιφάνεια. 
  • Ψήνουμε για 25-30 λεπτά ή διαφορετικά μέχρι να βγει καθαρή η οδοντογλυφίδα που βυθίζουμε στο κέντρο του κέικ.  
  • Μόλις ψηθούν τα βγάζουμε και αφήνουμε τα κέικ να κρυώσουν για περίπου 10 λεπτά.
  • Μετά αναποδογυρίζουμε τα κέικ να βγουν και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.  
  • Από τη στιγμή που τα κέικ είναι κρύα, τα καλύπτουμε με μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για μία ώρα. (έτσι μπορούμε να απλώσουμε την κρέμα τυριού πιο εύκολα)

Υλικά για την κρέμα τυριού: 
  • 200 γρ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου 
  • 250 γρ. τυρί Μασκαρπόνε σε θερμοκρασία δωματίου 
  • ¾ κουταλάκι του γλυκού βανίλια σε υγρή μορφή 
  • 1 κούπα ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
  • 1 φακελάκι σκόνη σαντιγί και 200 γρ. γάλα (ακολουθούμε τις οδηγίες της συσκευασίας)
Πως το κάνουμε:
  • Χτυπάμε με το μίξερ την κρέμα τυριού και το Μασκαρπόνε μέχρι να γίνουν μία μαλακή κρέμα. 
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά. 
  • Με μαλακές κινήσεις αλλά γρήγορες κινήσεις προσθέτουμε τη σαντιγί στην κρέμα τυριού και ανακατεύουμε μαλακά. 
  • Καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε την κρέμα μέσα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες μέχρι να σφίξει για να μπορέσουμε να την απλώσουμε.


Πώς το συναρμολογούμε: 
  • Κόβουμε κάθε κέικ σε δύο οριζόντια κομμάτια και έχουμε 4 κομμάτια κέικ. 
  • Βάζουμε ένα κομμάτι κέικ, σε μία πιατέλα με τη σκληρή του πλευρά από κάτω. 
  • Σκεπάζουμε με μία στρώση κρέμας. 
  • Επαναλαμβάνουμε με τις υπόλοιπες στρώσεις.
Για το γαρνίρισμα:
  •  3 φακελάκια σκόνη σαντιγί και 600 γρ. γάλα (ακολουθούμε τις οδηγίες της συσκευασίας)
  • Φρέσκα σμέουρα
Πως το κάνουμε:
  • Απλώνουμε μια πρώτη στρώση σαντιγί για να καλυφθεί το κέικ και το βάζουμε στο ψυγείο για να κρυώσει λίγο.
  • Απλώνουμε την υπόλοιπη σαντιγί και διακοσμούμε με τα σμέουρα (ή οτι άλλο θέλουμε...) 
Και κάτι ακόμα:
  •  Η αρχική συνταγή είναι για φόρμες 20 εκ. και για επικάλυψη κρέμας τυριού μέσα και έξω από την τούρτα. Εγώ τα έκανα σε φόρμες των 25 εκ. και έκανα 1 ½ δόση κέικ, 1 δόση κρέμας και διαφορετικό γλάσο (σαντιγί) από έξω. (Αν ήθελα το ίδιο μέσα κι έξω θα χρειαζόταν διπλή δόση κρέμας τυριού)
  • Το χρώμα πρέπει να βγει έντονο κόκκινο αλλά είναι αναλόγως τι χρώμα χρησιμοποιούμε. Εγώ χρησιμοποίησα υγρό αλλά σε πάστα θα ήταν σαφώς καλύτερο.  Μπορούμε και να μη βάλουμε εννοείται.. απλά θα γίνει καφέ το παντεσπάνι λόγω του κακάου. Όπως επίσης μπορούμε να βάλουμε και άλλα χρώματα.
  • Το κέικ θέλει προσοχή και παρακολούθηση για να μην παραψηθεί. Επειδή δεν το σιροπιάζουμε πρέπει να είναι μαλακό αλλά όχι στεγνό.    



Και επειδή δεν πετάμε τίποτα πλέον... και μου είχε μείνει λίγη κρέμα σαντιγί και λίγα σμέουρα..έκανα και ένα γρήγορο γλυκάκι...


Τριμμένο τζιντζερομπισκοτάκι (από τα Χριστουγεννιάτικα, που τα έχω κρατήσει σε αεροστεγές δοχείο ,για τέτοιες περιπτώσεις), κρέμα σοκολάτα στιγμής Γιώτης (χτυπημένη με 350 ml γάλα), σαντιγί και σμέουρα (βρασμένα ελαφρά με λίγη ζάχαρη και νεράκι). Έτοιμο σε 5 λεπτά και πολύ πολύ νόστιμο...   

 Καλό μήνα σε όλους μας !!!



22 σχόλια

Write σχόλια
31 Ιανουαρίου 2013 - 11:50 μ.μ. delete

Απλά υπέροχη!!! Σε ευχαριστούμε για την συνταγή.

Reply
avatar
1 Φεβρουαρίου 2013 - 7:24 π.μ. delete

Wow!!! Φαίνεται απίθανη!! Και εγώ την έχω βάλει στο μάτι εδώ και πολύ καιρό...

Reply
avatar
Rania Dam.
AUTHOR
1 Φεβρουαρίου 2013 - 8:12 π.μ. delete

μμμμ φαίνεται τέλεια!!!!!!!!

Reply
avatar
georgia lam
AUTHOR
1 Φεβρουαρίου 2013 - 9:02 π.μ. delete

Καλό μήνα Ελπίδα μου, γεια στα χέρια σου!

Reply
avatar
sundayspoon
AUTHOR
1 Φεβρουαρίου 2013 - 9:24 π.μ. delete

Ευχαριστούμε πολύ για το κέρασμα! Υπέροχη η τούρτα σου! Κι έχει κι αυτό το κόκκινο χρώμα της φωτιάς!
Μου άρεσε πολύ και ο τρόπος που αξιοποίησες τα περισσεύματα!
Φιλάκια και καλό μήνα!

Reply
avatar
Ελπίδα
AUTHOR
1 Φεβρουαρίου 2013 - 9:42 π.μ. delete

Ευχαριστώ κορίτσια...είναι πολύ ωραία όντως..Να τη δοκιμάσετε!! πολλά φιλιά :)

Reply
avatar
1 Φεβρουαρίου 2013 - 11:27 π.μ. delete

Καλημέρα Ελπιδάκι και καλό μήνα! Μου φαίνεται θα αρχίσουμε να φτιάχνουμε τούρτες στην μπλογκογειτονιά...όπως κάναμε με τα μπισκότα σου :)
Ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγή :)

Φιλάκια. Σμουτς!

Reply
avatar
kathycallie
AUTHOR
1 Φεβρουαρίου 2013 - 12:56 μ.μ. delete

Καλό Μήνα Ελπίδα μου... η τούρτα υπερπαραγωγή αλλά συγνώμη δεν θα την δοκιμάσω... βαριέμαι απίστευτα να φτιάχνω τούρτες... πολύ μπελαλίδικες βρε παιδί μου! Οσο για το τελευταίο γλυλκό αυτό σούπερ και πανεύκολο και φαντάζομαι ότι γίνεται και με άλλα μπισκότα σαν τζιζκέικ (τύπου). Φιλάκια πολλά!!! Callie

Reply
avatar
1 Φεβρουαρίου 2013 - 3:03 μ.μ. delete

Τουρτίτσα υπερπαραγωγή έφτιαξες Ελπιδάκι!
Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ red velvet και είναι τόσο γνωστό! Φαίνεται πάρα πολύ ωραία, μπράβο σου! Φιλιά πολλά!

Reply
avatar
Dimitra
AUTHOR
1 Φεβρουαρίου 2013 - 5:24 μ.μ. delete

Καλό μήνα Ελπίδα μας γλυκιά σαν τα γλυκά σου!!! Πάλι μας βάζεις σε πειρασμό δηλαδή?? Εκείνο το άτιμο το μπανανοκέικ, το έχω φτιάξει τρεις φορές από την προηγούμενη Παρασκευή και κάθε φορά γίνεται καλύτερο!!!
Η τούρτα αυτή είναι συκλονιστικά απλή στην εμφάνιση αλλά συγκλονιστικά μπελαλίδικη στην παρασκευή της:) Πάντως την λατρέψαμε από την φώτο των γενεθλίων σου και έκανες πολύ καλά που μας έδωσες τη συνταγή. Φιλάκια πολλά!!!!

Reply
avatar
2 Φεβρουαρίου 2013 - 9:14 μ.μ. delete

Υπέροχη τούρτα και πραγματικά εντυπωσιακό χρώμα!!
Όσο για το γλυκάκι... αυτά είναι τα ωραία. Να φτιάχνεις κάτι μικρό και νόστιμο από το τίποτα!!

Μπράβο για την ευρηματικότητά σου Ελπίδα !!

Φιλιά!

Reply
avatar
parentslandgr
AUTHOR
2 Φεβρουαρίου 2013 - 10:24 μ.μ. delete

Υπεροχη τουρτιτσα

Reply
avatar
Marina
AUTHOR
3 Φεβρουαρίου 2013 - 2:41 μ.μ. delete

Καλημέρα Ελπίδα! Εγώ δε θα σχολιάσω την τούρτα αν και φαίνεται πεντανόστιμη! Είχα δει τα μπισκότα σοκολάτας σου εδώ και πολύ καιρό και προχθές τα έφτιαξα... με μια μικρή παραλλαγή βέβαια (λόγω έλλειψης μαύρης ζάχαρης όταν αποφάσισα να τα φτιάξω έβαλα μόνο λευκή). Ωστόσο έγιναν πολύ γευστικά, τέλειωσαν στο πι και φι και αν και δεν έχω φωτογραφίες για του λόγου το αληθές (έτσι κι αλλιώς οι δικές σου τα λένε όλα!) θα φροντίσω να έχω τη δεύτερη φορά χωρίς να παραλείψω και τη μαύρη ζάχαρη! Ευχαριστούμε για τις συνταγές!

Reply
avatar
Ελπίδα
AUTHOR
13 Φεβρουαρίου 2013 - 1:03 μ.μ. delete

Μπράβο Μαρινάκι!!! Χαίρομαι πολύ που τα έκανες και τα πέτυχες!! φιλιά

Reply
avatar
Maria Georgia
AUTHOR
29 Μαΐου 2014 - 11:04 π.μ. delete

Πολύ μου αρέσει η τούρτα σου, ιδίως επειδή έχει κρέμα τυριού! Νομίζω πως θα δοκιμάσω να την φτιάξω! (από το πάρτυ του ParentsLandGr)

Reply
avatar
eleanna Diary
AUTHOR
29 Μαΐου 2014 - 2:54 μ.μ. delete

Αχ και Βαχ Ελπίδα!!!Είναι και άσπρο και έχω αδυναμία στα ασπρουλιάρικα γλυκά!!!

Reply
avatar
29 Μαΐου 2014 - 3:19 μ.μ. delete

Βρήκα την τούρτα για τα γενέθλιά μου!! :-) Υπέροχη! Από πάρτυ έρχομαι! Φιλιά Ελπιδάκι! (Επί τη ευκαιρία να σου πω πως χθες τύπωσα την αφίσα σου, μιας και βγάλαμε την πάνα... ;-) )

Reply
avatar
Ελπίδα
AUTHOR
29 Μαΐου 2014 - 10:17 μ.μ. delete

ευχαριστώ Μαρία μου!!! είναι απο τις αγαπημένες μου!!

Reply
avatar
Ελπίδα
AUTHOR
29 Μαΐου 2014 - 10:17 μ.μ. delete

εγω πάλι που δεν έχω... γι'αυτή την τούρτα λιώνω!!! χεχεχε

Reply
avatar
Ελπίδα
AUTHOR
29 Μαΐου 2014 - 10:18 μ.μ. delete

ελπίζω να την κάνεις και να σου αρέσει Κατερίνα μου!! Ελπίζω να σας βοηθήσει η αφίσα με τα αυτοκόλλητα.. φιλιά :)

Reply
avatar
29 Μαΐου 2014 - 11:06 μ.μ. delete

Πωπω χρώμα! Κόκκινο του πάθους. Κόκκινο της καρδιάς. Σε ευχαριστώ για την συμμετοχή!

Reply
avatar
Ελπίδα
AUTHOR
29 Μαΐου 2014 - 11:37 μ.μ. delete

παρακαλώ Μαρία μου!! φιλιά

Reply
avatar